Retete, Supe

Ciorba de fasole boabe

La noi in Ardeal ciorba aceasta este foarte cunoscuta si indragita, in special varianta servita in paine. Dar de aceasta varianta s-a ocupat prietena mea Anca, cu o paine de casa proaspata si pufoasa. A iesit o minunatie!
Reteta mea baby friendly si varianta servita in paine le gasiti in postarea de mai jos. Neaparat sa o incercati! (sau cum am spune noi aici in Ardeal, e musai!) 😉

Ingrediente:
– 3 litrii apa
– 2 cani de fasole boabe
– 2 morcovi
– 1 patrunjel
– 1/2 telina mica
– 1 ardei verde
– 1 ardei rosu kapia
– o ceapa alba
– jumatate de litru sos de rosii / bulion
– zeama de lamaie (bors)
– tarhon
– patrunjel verde

Mod de preparare:
Fasolea boabe se pune la inmuiat in apa si se lasa peste noapte. A doua zi aceasta se pune la fiert intr-o oala, separat de legume. Aleg varianta aceasta deoarece fasolea provoaca disconfort iar prin fierberea ei separata, acest disconfort se diminueaza.
Legumele se curata si se taie cubulete. Se insbusesc cateva minute in putin ulei de masline cu apa, apoi se completeaza cu apa si se lasa la fiert.
Cand fasolea este aproape fiarta se transfera peste legume si se adauga bulionul, o jumatate de litru. Se lasa sa dea cateva clocote apoi se pune tarhon si zeama de lamaie (bors) dupa gust.
Dupa ce stingem focul se pun frunze de patrunjel taiate marunt. Se serveste cu smantana sau in paine de casa!

Nota:
Aceasta este varianta baby friendly a ciorbei de fasole. Pentru varianta de oameni mari cu ciolan (sau afumatura), ciolanul se pune la fiert inaintea legumelor cu o ora si jumatate. Apoi restul retetei este asemanatoare.

Multumesc Anca pentru provocare si pentru poza! Sa o savurati cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *