Retete

Empanadas cu ciuperci

Aceasta reteta de empanadas ne-a cucerit pe toti, de la mic la mare. Inspiratia vine din reteta lui Adi Hadean, insa este adaptata pentru cei mici.
E musai sa o incercati si voi, iar mai jos va propun doua variante.

Ingrediente:
– 150gr faina alba tip 650 + 3 linguri extra
– 110 gr unt nesarat
– 100 gr iaurt cremos
– 2 ciuperci Champignon
– o ceapa verde
– 1 catel de usturoi
– verdeturi de Provance
– un cub de unt
– ulei de masline
– 1 galbenus
– gem de piersici baby friendly

Mod de preparare:
Faina se amesteca cu untul rece, taiat cubulete mici. Daca doriti puteti amesteca la robot, insa eu am preferat sa amestec cu o spatula. Amestecul trebuie sa fie unul nisipos. Adaugati apoi iaurtul cremos (sau smantana de 12%) si omogenizati. Aluatul rezultat trebuie sa fie unul elastic, dar sa nu se lipeasca de maini. Eu am mai adaugat 3 linguri de faina si am framantat usor pana am ajuns la consistenta dorita.
Aluatul nu se framanta prea mult, doar cat sa se lege bine ingredientele, apoi se pune in folie alimemtara, la frigider, pentru minim 2 ore.
Pentru umplutura se curata ciupercile, se taie cubulete si se pun la fiert.
Se taie ceapa si usturoiul marunt, se inabusesc cu putin ulei de masline si apa, apoi se adauga ciupercile. Se lasa putin pe foc si se asezoneaza cu ierburi de Provance si un cub de unt.
Aluatul rece se intinde pe blatul de lucru cu ajutorul unui sucitor, nu foarte subtire si se decupeaza cu o cana/pahar.
Se pune 1 lingurita de umplutura pe fiecare cerc de aluat apoi se ung marginile cu galbenus de ou. Se unesc marginile aluatului pentru a forma empanadas si se sigileaza aluatul presandu-l cu o furculita.
Eu am ales sa mai fac o varianta de empanadas dulci si le-am umplut cu gem de piersici baby friendly.
Se aseaza fiecare placintica pe o tava tapetata cu hartie de copt si se unge cu galbenus. Se dau la cuptor, la foc mediu pentru aproximativ 20 min sau pana se rumenesc frumos deasupra.
Sunt delicioase atat cele cu ciuperci cat si cele in varianta dulce!

3 thoughts on “Empanadas cu ciuperci

Dă-i un răspuns lui Iasmina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *