Retete

Empanadas cu branza si spanac

Reteta aceasta de empanadas am incercat-o in diverse variante. Aseara ne-am gandit sa facem si varianta cu branza deoarece baietelul e mare fan branza si mereu dornic sa ajute in bucatarie :).
Reteta de baza ramane cea a lui Adi Hadean, adaptata dupa bunul plac al baietelului.

Ingrediente:
– 150 gr faina alba tip 650
– 110 gr unt gras
– 90 gr smantana 25% (sau iaurt grecesc)
– o bucata de cas (50 gr)
– o bucata cascaval (50 gr)
– 2 linguri branza de vaci cu smantana
– 1 ou mic
– 1 galbenus de ou

Mod de preparare:
Faina se amesteca cu untul rece, taiat cubulete mici. Daca doriti puteti amesteca la robot, insa eu am preferat sa amestec cu o spatula. Amestecul trebuie sa fie unul nisipos. Adaugati apoi smantana (sau iaurtul) si omogenizati. Aluatul rezultat trebuie sa fie unul elastic, dar sa nu se lipeasca de maini. Eu am mai adaugat 3 linguri de faina si am framantat usor pana am ajuns la consistenta dorita.
Aluatul nu se framanta prea mult, doar cat sa se lege bine ingredientele, apoi se pune in folie alimemtara, la frigider, pentru minim 2 ore.
Pentru umplutura am amestecat casul, cascavalul data pe razatoare si branza de vaci cu smantana, peste care am adaugat un ou mic batut. Se poate folosi orice tip de branza in combinatia dorita.
Aluatul rece se intinde pe blatul de lucru cu ajutorul unui sucitor, nu foarte subtire si se decupeaza cu o cana/pahar.
Se pune 1 lingurita de umplutura pe fiecare cerc de aluat apoi se ung marginile cu galbenus de ou. Se unesc marginile aluatului pentru a forma empanadas si se sigileaza aluatul presandu-l cu o furculita.
Se aseaza fiecare placintica pe o tava tapetata cu hartie de copt si se unge cu galbenus. Se dau la cuptor, la 200 gr, pentru aproximativ 15-17 min sau pana se rumenesc frumos deasupra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *